Voordat ik ooit maar een bezoekje had gebracht aan Vietnam, wist ik alleen dat ze een kei zijn in gefrituurde loempia's. Wat ik niet wist, is dat hun levensstijl en eten in Vietnam eigenlijk heel gezond is. Een vruchtbare grond, prachtige rijstvelden, bergklimaat en verse vis maken de Vietnamese keuken tot een van de beste in Azië. Het bevat veel verse groente en licht verteerbare producten. Ik zet wat specialiteiten op een rijtje die je moet hebben geproefd tijdens een bezoek aan Vietnam. Laten we snel beginnen.

Eten in Vietnam: Vietnamese noedelsoep

Dit is een gerecht dat je op alle menukaarten tegenkomt. In Vietnam eten ze deze soep als ontbijt, lunch en diner. Noedelsoep is in Vietnam een kommetje genaamd Pho (spreekt het uit als: foo). Je hebt twee verschillende varianten: Pho Bo (rundvlees) en Pho Ga (kip), maar beide zijn met liefde gemaakt en voorzien van groenten, noedels en een berg koriander. Uiteraard eet je deze met stokjes. In Vietnamese restaurants is Pho een goede graadmeter voor de kwaliteit van het eten.

Tip #2 voor eten in Vietnam: een gezonde loempia

In tegenstelling tot zijn gefrituurde broertje is er ook de gezonde loempia, gemaakt van rijstpapier, verse groenten, rijstnoedels en garnalen. Deze rauwe loempia noemen ze Nem Ran of Spring Roll en wordt geserveerd met verse chilisaus of zoete sojasaus. Een gezond alternatief voor de gefrituurde snack.

Voor de zoete trek: zoetigheid uit de zee

Ik denk nog vaak watertandend terug aan dit gerecht. Waar ik eerst nog mijn twijfels had bij de vermelding op de menukaart, heb ik het daarna nog 3 dagen gegeten. Het heet Cá Kho Tộ en betekent gekarameliseerde vis. Door de zoete marinade krijgt de dorade een knapperig korstje, geserveerd met rijst en verse groenten is dit een waar culinair hoogstandje en écht een goede tip om te eten in Vietnam! Vis is erg populair in het land. Vergeet dan ook zeker niet de Nuoc Mam te proeven, een vissaus met een zoet-zoute smaak. De locals geven zelf aan dat de beste vissaus van het eiland Phu Quoc of kustplaats Mui Ne afkomt.

Drinkwater

Niet alleen eten is belangrijk: ook drinken moet je in Vietnam blijven doen met het warme klimaat. Helaas is kraanwater niet geschikt voor consumptie. Koop daarom flessen mineraalwater (vertaling: nuoc suối) en voorkom dat je buikgriep krijgt. Ijsklontjes worden ook afgeraden, deze worden veelal op een onhygiënische manier getransporteerd.

Andere dranken

Koffie, thee, mineraalwater, frisdrank, vruchtensappen en bier (met name 333, Saigon of Tiger Beer) zijn overal makkelijk te verkrijgen. Typisch Vietnamees is 'chè', gemaakt van tarobloem, bonen, ijs, fruit en gelatine en maïs. Rise Wine of Snake Wine (rượu rắn) wordt ook veel gedronken in Vietnam.

Lokale markt vietnam

Vietnamees fruit

Terug naar het eten in Vietnam: Vietnamees fruit. Een fruitliefhebber kan zijn/haar geluk niet op in Vietnam. Zoete fruitsoorten worden vaak gegeten als nagerecht bij de lunch of het avondeten. Toeristen kunnen in hotels ook heerlijke fruitsalades verwachten als ontbijt. Op de lokale markt tref je alle soorten seizoensproducten, voor weinig geld als je fruit wilt scoren voor je hostel. Probeer zeker eens Dragon Fruit, Rambutan en Longan.

Vietnamese keuken niet pittig

Erg handig om te weten is dat de Vietnamese keuken niet pittig is. Vaak wordt er een los bakje bij de gerechten geserveerd met pittige dipsaus, zodat je dit naar eigen smaak kan toevoegen aan je gerecht. Mocht je willen aangeven dat je niet van pittig eten houdt, dan kun je "Khong cay" zeggen.

Vietnamese keuken kookworkshop jasmijn

Leuke tip: een Vietnamese kookcursus

Wil je de kneepjes van de Vietnamese keuken zelf onder de knie krijgen? Boek dan een kookcursus! Je kunt kiezen uit een privécursus of een groepscursus, die op verschillende plekken worden aangeboden. Ik heb de cursus in Hoi An gevolgd en was overdonderd door de passie van de Vietnamese keuken. Je krijgt een rondleiding over de lokale markt en daar kun je met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat. Ruik de geuren van de verse specerijen en word, net als ik, verliefd op al het eten in Vietnam en de Vietnamese keuken!

Een nomad high five,

Jasmijn Pols