Met een doorsnee van meer dan 1.600 km van noord naar zuid waarbij alle bekende bestemmingen met elkaar verbonden zijn is het reizen met de trein door Vietnam meer dan een puik plan! Laat je langzaam meevoeren door de prachtige vergezichten van het land met bergketens, uitzicht over de Zuid Chinese zee of een blik op de kleurrijke groene rijstvelden. In dit artikel leg ik uit hoe gemakkelijk het is te reizen van Noord naar Zuid-Vietnam met de trein.

Door Vietnam met de trein – Veiligheid voorop

Als je ooit eerder een Aziatische land hebt bezocht en een ritje in een bus hebt gemaakt, weet je dat je op sommige momenten beter niet kunt kijken. Ik heb nog steeds een verschrikkelijke tuk tuk rit met gevaar voor eigen leven op mijn netvlies staan. Dit in combinatie met duizenden toeterende scooters waarop gehele families worden vervoerd maakt reizen met de trein een ware verademing. Je kunt hiervoor de nachttrein of dagtrein boeken.

Neem de tijd en reis met de trein

In Nederland zijn we verwend met de snelste treinen die ons overal naartoe brengen. Maar in Vietnam ligt dit ietsjes anders. Vaak boemelt de trein zo’n 50 km/u door het landschap en stopt regelmatig de gehele rit door. Dus heb je haast en moet je ergens op tijd zijn is de trein niet de beste keuze. Ben je in de luxe van tijd dan is reizen met de trein een echte aanrader.

Treintickets kopen Vietnam

Tickets zijn op verschillende manieren te verkrijgen. Als je aan het backpacken bent en nog niet zeker bent van je reisplan kun je bij reisbureau’s een ticket op de dag zelf kopen (dagtrein). Het is wel aan te raden dit minstens een dag van tevoren te regelen als je zeker wilt zijn van een plekje. Veel bureau’s leveren de kaartjes ook nog kosteloos af in je hotel. Kies je voor een nachttrein door Vietnam? Boek dan zeker een paar dagen voor je vertrekt een bedje, met name voor een soft sleeper. Mooie bijkomstigheid is dat het je wel weer een nacht in een hotel bespaart! Vanaf 60 dagen voor vertrek zijn de treintickets beschikbaar online. Zoals het ook werkt met vliegtickets, kunnen de treinkaartjes voor langere afstanden ook duurder worden op de laatste dag voor vertrek. Tevens zijn de kaartjes duurder in het hoogseizoen.

Online bestellen treintickets Vietnam

Alle plaatsen in de trein worden van te voren vast “geboekt” op datum, wagon en stoelnummer op naam van de reiziger. Plan je een reis van Noord naar Zuid, dan boek je losse trein tickets per deel van de reis. Let extra op wanneer je reist tijdens de TET vakantie (Chinees nieuwjaar), dan is het zeer druk en is ver vooraf boeken noodzaak. Betaal de tickets bij voorkeur via PayPal wanneer je online boekt, hierdoor ben je zeker van een kopers-bescherming, mocht je niet tevreden zijn over de service van het online bureau.

Asian Public Transportation
Powered by 12Go system

#Tip voor eenvoudig en goedkoop treintickets boeken

Per direct een trein, bus of taxi ticket online boeken voor Vietnam is mogelijk bij 12GOAsia.com. Je kunt betalen via PayPal, MasterCard of Visa. Wanneer je een keuze maakt uit de lijst van mogelijkheden, van een basic tot luxe verblijf, geeft 12GOAsia.com de afbeeldingen weer van de “seat”of “sleeper”die je wilt boeken zodat je weet wat je boekt. De tarieven kun je vergelijken van oa Vietnamese Railways maar ook commerciële bedrijven zoals Livitrans, Violette, Orient Express en Golden Trains. Er wordt direct aangegeven hoeveel seats er nog beschikbaar zijn voor de geselecteerde dag en tijdstip. Het ticket ontvang je via de e-mail en kun je zowel printen om mee te nemen, maar mag ook worden getoond via de smartphone. Erg simpel dus!

Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis meereizen indien je de seat of sleeper deelt. Kijk voor meer informatie op -> 12GOAsia.com of gebruik de snelzoeker.

6 tips voor een rit met de nachttrein

1. Boek op tijd
Zeker zijn van een lekker zacht bedje in de luxe klasse? Boek dan op tijd de plekken zijn schaars en gewild. Aangeraden zijn klasse SE1, SE2, SE3 en SE4, deze hebben een airco en soft sleepers.In de klasse SE1 en SE2 hebben zelfs WIFI-spot.
2. Kleed je warm
Vietnamezen zijn gek op airconditioning en knallen deze dan ook vol aan.
3. Kies voor het onderste bed
Houd je van Vietnamees bier en ben je niet de lenigste van het stel bespaar jezelf een flater en kies voor het onderste bed. Ook handig als je een laptop of telefoon wilt opladen.
4. Neem toiletpapier mee
Deze tip is van levensbelang. Al heb je gekozen voor een luxe plek op de trein de toiletten zijn gemeenschappelijk en niet altijd voorzien van toiletpapier.
5. Neem snacks mee
In de trein kun je maaltijden en drinken kopen maar houd rekening dat het erg basic is, afhankelijk van de reis die je boekt.
6. Handige vertalingen voor reizen met de trein…
Ngòi or Ghé = seat.
Năm or Giuòng = sleeper berth.
Mèm = soft class
Cúng = hard class.
Dièu Hòa (ÐH) = air-conditioned.
Toa = coach, carriage.
T1, T2, T3 = Tang 1, Tang 2, Tang 3 = lower, middle or upper berths.

foto-treinreizen-door-vietnam

Jasmijn op de soft sleeper van Hanoi naar Hue, duur 12 uur.

De meest populaire treinroutes in Vietnam

Van Hanoi naar Sapa (Lao Cai) ongeveer 8 uur
Naar Sapa rijden zowel treinen van Vietnam Railways (voor 19 USD) waarbij je met 4 andere personen in een vertrek slaapt. Maar ook diverse Private railway bedrijven bieden een luxe treinreis aan met privé vertrekken en een VIP service tot 86USD inclusief een drankje en een snack. Alcoholische versnaperingen zijn beschikbaar tegen meerprijs. Wil je top noche reizen naar Sapa, bekijk dan de Victoria Express inclusief een eigen bar, bibliotheek en restaurant. De treinen reizen allen naar Lao Cai trainstation, op 50 minuten afstand van Sapa. Je kunt per bus (5USD tot 10USD) of per taxi naar Sapa (20 USD tot 25USD).

–> Vergelijk hier alle mogelijkheden in treintickets (van basic tot luxe).

Van Hanoi naar Ha Long Bay (Hai Phong) ongeveer 3 uur
Naar Hai Phong reis je per trein als je een minder toeristisch plekje wilt bezoeken, maar met name als je wilt reizen naar Ha Long bay. Een van de mooiste plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waarbij 2000 rotsen uit de zee rijzen. Een must see als je in Vietnam bent. Een treinritje naar Hai Phong kost ongeveer 6 USD, waarbij je mag rekenen op een soft seat met airco.

–> Vergelijk hier alle mogelijkheden in treintickets.

Van Hue naar Danang ongeveer 2,5 uur
Naar Danang reis je per trein als je wilt uitrusten aan een van de prachtige resorts aan de kust. De reis per trein is dan ook de moeite waard door het uitzicht onderweg en het passeren van de Hai Van Pass, ookwel Ocean Cloud Pass genoemd. Voor deze reis zijn er verschillende mogelijkheden zoals een soft seat voor 6 USD tot een soft sleeper voor 9 USD. Voorzien van airco en wifi. Een luxe reis is mogelijk, maar alleen voor een 2,5 urige reis niet noodzakelijk.

–> Vergelijk hier alle mogelijkheden in treintickets (van basic tot luxe).

Van Ho Chi Minh naar Phan Thiet ongeveer 4 uur
Naar Phan Thiet reis je als je wilt genieten van de stranden in Vietnam. Samen met Mui Ne is dit een populaire bestemming voor strandliefhebbers. Mui Ne wordt vooral door toeristen bezocht, maar Phan Thiet is aan te raden als je meer het “local”gevoel wilt hebben met nog authentieke restaurants en andere bezienswaardigheden. Een treinritje naar Phan Thier kost ongeveer 9 USD, waarbij je mag rekenen op een soft seat met airco.

–> Vergelijk hier alle mogelijkheden in treintickets.

Dit was een kleine greep uit een van de vele & prachtige treinroutes in Vietnam.

Een nomad high five,

Jasmijn pols