Als ik terugdenk aan mijn reis door Vietnam heb ik warme herinneringen aan het plaatsje Hoi An. Het wordt ook wel het meest gezellige plekje van Vietnam genoemd. De wirwar van kleine straatjes, restaurantjes en gezellig verlichte winkeltjes maakt het een fijne plek om een paar dagen te vertoeven. Eén keer per maand wordt alle elektrische verlichting gedoofd en zijn het enkel de traditionele lampionnetjes die dit pittoreske stadje verlichten. Daarom vind ik Hoi An dan ook het Brabant van Vietnam.

Hoi An onderdeel Unesco Werelderfgoedlijst

Het historische centrum van Hoi An is al jaren onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De straten en monumenten worden met zorg bijgehouden. Dat is wel andere koek dan Hanoi centrum! Ondanks dat Hoi An een klein stadje is, zijn er erg veel bezienswaardigheden en dingen om te doen. De kans is dan ook groot dat je langer blijft dan gepland. Koloniale huisjes
en de met mos bedekte muren zijn een prachtig aanzien.

Wat kun je doen in Hoi An?

Dat er een hoop toeristen Hoi An al jaren weten te vinden is niet voor niks. Ik zet 7 tips over Hoi An voor je op een rijtje:
1. Kleding laten maken
Je zult het met eigen ogen zien maar het centrum van Hoi An zit er vol mee, kledingateliers. Je kunt er pakken, jurken en andere kledingstukken op maat laten maken. Ikzelf heb een jurk laten maken en deze was al meteen de volgende dag klaar, helemaal naar wens en betaalbaar.
2. Verken Hoi An per fiets
Een leuke manier om het centrum en de omgeving te verkennen is per fiets. Let wel, sommige delen mag je niet met fiets betreden en zijn enkel te voet te bezoeken. Neem een kijken bij de Japanse brug of de verschillende tempels in de stad. Interesse in langere tochten enkele reisbureaus in de hoofdstraat organiseren complete fietstours met gids.
3. Culinair genieten
Ik had het er al over in mijn andere blog maar Hoi An biedt vele kookcursussen aan inclusief een tour over de lokale markt en uitleg over het gebruik van de verschillende specerijen. Kook samen met een grote groep en leer meteen mensen kennen of kies voor een privécursus zodat je alles in je eentje kunt proeven. Liever niet zelf aan de slag? Dan kun je je hart ophalen met het aanbod van heerlijke restaurants in het centrum aan de boulevard langs het water.
4. My Son tempel
Breng een bezoekje aan het oude tempelcomplex My Son. Op slechts een uur afstand van Hoi An ligt My Son tempelcomplex het is een verzameling van verlaten en gedeeltelijk verwoeste hindoetempels. Boek een trip bij een reisbureau of ga op eigen initiatief.
5. Relaxen op het strand
Fiets naar het strand of pak een tuk tuk. Hoi An ligt aan de kust dus een heerlijke plek om tot rust te komen. De zee kan hier ook wel ruw zijn dus zwemmen is niet altijd mogelijk.
6. Thu Bon rivier
Maak een boottocht op de Thu Bon rivier om het toerisme in het stadje zelf even te ontvluchten. Deze rivier was vroeger de belangrijkste handelsroute tussen handel van China, India en later Europa. Hoi An was een belangrijke plek in Zuid Oost Azië waar handel werd gedreven. Mocht je het een mooie ervaring vinden, laat je dan roeien door een van de Sampan-roeiers .
7. Duiken Cham Eilanden
Wil je in de buurt van Hoi An duiken? Dat kan, bekijk dan de mogelijkheden op de Cham Eilanden. Dit kan niet het gehele jaar maar vanaf eind April t/m September is het zeker een aanrader.

Hoi an Hotels en Beach Resorts

In Hoi An tref je voor ieder wat wils. Luxe resorts aan het water, een romantisch hotel in het centrum of een gezellig hostel aan de boulevard. In iedere prijsklasse en voor elk reisdoel.

#Tip om eenvoudig en voordelig een goed resort of hotel te vinden in Hoi An
Heb je geen georganiseerde reis geboekt en wil je toch het echte Vietnam leren kennen? Bekijk dan het aanbod van hotels en resorts via Booking.com. Hier tref je meer dan 550 accommodaties vanaf 5€ per nacht tot een luxe 5 sterren resort met privé zwembad. De prachtige resorts zijn niet overal te vinden in Vietnam, maar hier in Hoi An is het zeker een aanrader om er een nachtje in te slapen. Waan je in de luxe van dit romantische stadje en laat je prachtige kleding aanmeten in een van de tailor made shops.

Hoi An Full moon Lantern festival 2017

Eens per maand doven bijna lampen in Hoi An en wordt het meest favoriete stadje van Vietnam opgelicht door lampionnen en kaarsjes die op de rivier drijven. Mocht je van plan zijn een huwelijksaanzoek te doen, dan is dit wellicht wel een romantische plek. Op de volgende data kun je in 2017 dit festival meemaken: 7 Juli, 5 Augustus, 4 September, 3 Oktober, 2 November en 31 December. De prijs van een lampion is +/- 1$, doe een wens!

Een nomad high five,
Jasmijn Pols