Vietnam neemt qua toerisme al jarenlang een ondergeschikte positie in ten opzichte van Thailand. Geheel onterecht, want Vietnam heeft een paradijselijk mooie natuur en een ontzettend vriendelijke bevolking. Toch vinden steeds meer westerse toeristen hun weg naar dit prachtige Aziatische land. In deze blog zetten we de mooiste highlights van Vietnam voor je op een rijtje, zodat je bij een bezoek zeker weet dat je de meest indrukwekkende bezienswaardigheden hebt gezien.

Highlights Vietnam

Op sommige plaatsen in het land is de erfenis van de Vietnam-oorlog nog steeds zichtbaar, maar gelukkig zijn de verhoudingen tussen de lokale bevolking en toeristen opperbest. In Vietnam is het eenvoudig reizen en dat maakt dat de bezienswaardigheden relatief snel te bezoeken. Met name de laatste 20 jaar is het land in rap tempo verwesterd en spreken de meeste mensen verrassend goed Engels.

Welke highlights van Vietnam bezoeken?

Zoals voor bijna elke reis geldt, is de vakantie altijd te kort om alle highlights te zien. Om die reden hebben we de allermooiste bezienswaardigheden van Vietnam voor je op een rijtje gezet. Hierbij hebben we een mix gemaakt van natuur en cultuur, zodat er voor elk wat wils is.

Bezoek het bergdorp Sa Pa

Sa Pa ligt op 350 kilometer ten noordwesten van Hanoi, op korte afstand van de Chinese grens. Dit dorp werd in 1922 door de Franse kolonisten gesticht als ‘hill station’, maar is door het opkomende toerisme enorm populair geworden. Hier vind je schitterende uitzichten over rijstvelden en diepgroene valleien. Zeker wanneer er ochtendmist hangt heb je kans om prijswinnende foto’s te maken. Dus zorg zeker voor een goede camera als je hierheen gaat.

Sa Pa is erg in trek bij toeristen en dat heeft gezorgd voor een betere infrastructuur en elektriciteitsvoorzieningen. Hoewel het hier steeds drukker wordt, is het absoluut één van de mooiste highlights van Vietnam.

Hoi An

Hoi An is een zeer authentieke havenstad. Hier hangt een heerlijk gemoedelijke sfeer. Eigenlijk is het zo’n typische stad waarin je het liefst zou verdwalen. In de 16e en 17e eeuw was Hoi An een belangrijke handelsstad en dat zie je goed terug in de historische gebouwen. Het is dan ook niet voor niets dat de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Kleine straatjes met houten, gekleurde huisjes typeren het gezellige centrum en je vindt er authentieke kunstgalerietjes, knusse theehuisjes en leuke cafeetjes. Wandel vooral gezellig door het centrum en drink ergens een goede kop koffie, want die hebben ze hier!

Ho Chi Minh Stad

Ho Chi Minh Stad ligt helemaal in het zuiden van het land en wordt ook weleens het Aziatische Parijs genoemd. En dat is het! Het immer krioelende verkeer staat in schril contrast met de serene rust van Hoi An. Hier is het één en al bedrijvigheid: brommertjes, vrachtwagens en auto’s krioelen door elkaar heen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit niet de hoofdstad, want dat is Hanoi in het noorden. Het is wel even wennen als je in Ho Chi Minh Stad aankomt, nadat je van de heerlijke rust en natuur elders hebt genoten. Toch is het geweldig om te zien hoe de lokale bevolking hier in duizelingwekkend tempo lijkt te leven.

In Ho Chi Minh Stad vind je gezellige guesthouses, hippe clubs, torenhoge, flitsende wolkenkrabbers en overheerlijke eetkraampjes op straat.

Halong Bay

Halong Bay heeft een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En dat is niet voor niets. Deze eilandengroep voor de Vietnamese kust heeft de vermelding van één van de ‘7 Wonders of Nature’. Het gebied ligt voor de kust ter hoogte van de stad Hanoi en bestaat uit ongeveer 3500 kleinere en grotere eilanden. Vooral tijdens de zonsopkomst wanneer de lucht fel oplicht, is dit gebied sprookjesachtig mooi.

Je kan er een mooie cruise maken door de baai of een flightseeing tour boeken, maar het allermooist is natuurlijk om een ballonvlucht over de eilandengroep te maken. Het grote voordeel van een vlucht of ballonvaart is dat je op plekken komt waar het gros van de toeristen niet komt. Hiermee heb je unieke kansen om bijzondere foto’s te maken.

Mui Ne

Mui Ne was ooit een verlaten stuk kustlijn, ingeklemd tussen zandduinen en een knalblauwe zee. Het desolate is er tegenwoordig wel vanaf, want sinds het toerisme in Vietnam is toegenomen zijn er hotels en resorts verrezen. Toch heeft Mui Ne ook de karakteristieke charme van het vissersdorpje behouden.

Bezoek bij Mui Ne zeker de Red Sand Dunes met hun roodbruine kleur. Een andere bezienswaardigheid hier zijn de Cham Towers, of Po Shanu, die bestaan uit drie oude torens die zijn gewijd aan hindoegoden Shiva, Agni en Nandi. Deze torens liggen op een kwartiertje rijden vanuit Mui Ne.

Bezoek de Cu Chi tunnels

De Cu Chi Tunnels zijn één van de grotere highlights van Vietnam. Vietnam heeft een enorm ondergronds tunnelstelsel, dat tijdens de Vietnam-oorlog intensief werd gebruikt. De Cu Chi regio stond via het tunnelcomplex in verbinding met Ho Chi Minh Stad en strekte zich totaal uit over een afstand van wel 300 kilometer(!)

Je kunt de Cu Chi tunnels bezoeken door een tour te boeken. Vrijwel elke accommodatie in Vietnam kan deze voor je boeken. De kosten hiervoor zijn zo’n €25 per persoon voor een halve dag, of €35 voor een hele dagtour.